آخرین مطالب

آخرین ارسال های انجمن

عنوان پاسخ بازدید توسط
محله 0 89 elmfarhang

مقاله تحول مضارع اخباری به مضارع مستمر در گویش های ایرانی شمال غربی

 
 

تحول مضارع اخباری به مضارع مستمر

در گویش­های ایرانی شمال غربی

مقاله ارائه شده در نخستین همایش بین المللی زبانها و گویشهای ایرانی (گذشته و حال) 

تهران -خرداد 1391

مرکز دائره المعارف بزرگ اسلامی (مرکز پژوهشهای ایرانی و اسلامی)

 

نویسندگان: دکتر جهاندوست سبزعلیپور

عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت

راحله ایزدی­ فر

دانشجوی دکتری زبان­شناسی دانشگاه بوعلی سینای همدان


چکیده:

گویش­های ایرانی نوِ شاخۀ شمال­ غربی یک شاخه از زبان­های ایرانی است که در نواحی مختلفی از شمال غرب ایران رواج داشته و دارد. از زبان­­ها یا گویش­ های معروف این شاخه می­توان تاتی، تالشی، گیلکی، هرزنی و... را نام برد. 

کلید­واژه­ها:

گویش­های ایرانی نو شمال­ غربی، تحول زبان، تاتی، تالشی، گیلکی، هرزنی، مضارع مستمر، مضارع اخباری.

هر یک از این زبان­ها خود دارای گونه ­های متنوعی هستند که به درستی توصیف نشده­اند و اغلب ویژگی­های زبانی آنها مخفی مانده است، در حالی­که تعدادی از آنها در حال نابودی است. یکی از ویژگی­های زبانی این دسته وجود مضارع مستمر است که در اغلب آنها کاربرد دارد و امروزه به تدریج جایگزین مضارع اخباری می­گردد. در گویش­های مورد بررسی، همانند زبان فارسی از فعلی کمکی یا معین جهت ساخت فعل استفاده نمی­شود، بلکه گاه از شکل مصدری فعل اصلی و گاه از شکل صرف شده فعل استفاده می­شود. وند­های kərâ ( و گونه­ های kâri, kâ, kəra -ar- (و نیز گونۀ -ard-) و -in- (و گونه­ های -en-, -ina-) از وند­هایی هستند که در ساخت مضارع مستمر تاتی، تالشی، گیلکی و هرزنی نقش دارند. ساخت اصلی مضارع اخباریِ اغلب این گویش­ها همان است که از مادۀ مضارع به اضافۀ شناسه به دست می­آید، اما امروزه کمتر برای بیان مضارع یا حال به کار می­رود، و گویندگان این زبان­ها ترجیح می­دهند برای بیان آینده از آن استفاده کنند.

  در این مقاله از زبان­های شاخۀ شمال­ غربی تاتیِ خلخالی (گونه­ های لردی، کَجَلی و کرینی)؛ تالشی (گونه ­های پَرَه­ سری، سیاه­مزگی، عَنبرانی)؛ هرزنی؛ تاتی کلاسوری؛ و گیلکی (گونۀ رشتی) انتخاب شده­ اند. داده ­های زبانی این تحقیق اغلب به شکل میدانی جمع ­آوری شده است.

   هدف از این مقاله بررسی ساخت مضارع مستمر و شباهت­ها­ و تفاوت­های آن در زبان­های مذکور و نیز تحول این ساخت به مضارع اخباری است تا مشخص گردد چگونه ساخت مضارع اخباریِ ظاهراً کهن و اصیل امروزه دیگر برای بیان افعال زمان حال به کار نمی­ رود و در حال کنار رفتن به نفع مضارع مستمر؛ و خود در حال تبدیل شدن به یک ساخت آینده است.




ارسال نظر برای این مطلب

کد امنیتی رفرش